Benvinguts

Sou al bloc de Lectura crítica dels alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Llavaneres.
El llenguatge en totes les seves formes (escrit, parlat, audiovisual) i el pensament ens fan persones autònomes i amb criteri.
Però dins dels llenguatge i dins del pensament hi ha amagades moltes trampes que mirarem de desemmascarar.

dilluns, 9 de març del 2015

Albert Canyigueral




 Fotos de Laura Rovira de 4t C
Ens vam reunir tots els quarts d'ESO el divendres, 27 de febrer, al gimnàs del Institut.                                    L'Albert Canyigueral, ens va explicar la seva experiència de quan va anar a treballar a Taiwan i de com va viure els set mesos que va estar voltant per tot el món.
El que deia de la gent de Taiwan, era que veia que consumien molt i que tothom posseïa masses objectes i trastos que desprès no feien servir i a ell li va semblar molt estrany. 
Desprès, quan ens va explicar el seu viatge per tot el món ens va explicar que vivia amb poc i només portava a sobre el que necessitava. Tot aquest conjunt de coses el va fer estar pensant i és quan va decidir entrar en tots aquests projectes del consum col·laboratiu i d'una nova manera de veure l'economia.
En la seva xerrada ens va estar posant molts exemples de maneres de consumir per un preu millor i sense posseir tants objectes que no són necessaris. Ens va ensenyar diverses pàgines web per consumir d'una manera col·laborativa i diferent com per exemple: Airbnb (per llogar cases per anar de vacances entre particulars), BlaBlaCar (per compartir trajectes)....
Tots aquests exemples i altres curiositats que ens va explicar ens van servir perquè ens puguem fer una idea de què hi ha altres alternatives al consum que fem servir sempre i que veiem que posseir objectes i altres coses no ho és tot.
La xerrada va acabar amb un torn de preguntes per part de tots els alumnes de quart on vam poder aclarir tots els dubtes que teníem sobre tot el que ens havia explicat prèviament.
Erola Ruiz Mora 4t B




Presentació que va fer l'Albert

Dibuix de l'Albert que va fer en Dante Dambrosio de 4t C


Podeu trobar el llibre sencer de l'Albert aquí

Treball d'en Rodrigo de la Torre de 4t C:



Vivir mejor con menos

3)      “solo estoy aquí de paso”

Antigament es creia que al morir passaves a un altre món on tornaves a fer la teva vida per això avui dia trobem tombes egípcies plenes de tresors i de les coses que l'hi agradaven al mort. Però aquella cultura era molt antiga i ja no ens fa falta coses després de la mort aixi que val la pena anar acumular objectes i consumir sense cap fi quan es podria estalviar el que es gasta en altres coses mes importants a la vida que no siguin objectes que amb el pas del temps ja no serviran.

 4)      El gran canvi:

a) Comprar sabates quan ja en tinc, roba especialment per a celebracions que mai mes utilitzaré o que ràpidament ja no em vindran bé, un mòbil nou quan ja en tinc un que va bé, treure fulls nets per prendre apunts quan amb un en brut ja en tinc i omplir la banyera si amb una dutxa ja estic nét.

b) Reutilitzar la roba de germans grans, mirar de que quan deixis d'utilitzar alguna cosa un altre ho pugui aprofitar, rentar i cuidar les coses per que es mantinguin millor i durin més, compartir un cotxe amb algú si anem al mateix lloc i intercanviar objectes

c) El consum local millora la economia local i a les persones que produeixen al costat teu, quasi tot son avantatges però moltes vegades el preu puja quan es fa consum local però un petit esforç que es fa per millorar la economia de la teva localitat, aixi que a la llarga acabes guanyant.
 
5)      nunca cambias las cosas combatiendo la realidad existente. Para cambiar algo construye un nuevo modelo que haga obsoleto el modelo actual” R.Buckminster.

Per poder canviar les coses la majoria de vegades cal fer que la gent que necessitaràs per provocar aquest canvi estiguin raó amb tu o las fagis veure que aquest canvi es bo per a tots. Una bona manera de fer aixo es inventar una millora del model actual o un model completament diferent molt millor, però el primer es convèncer  a la societat de les avantatges del teu model per aixo cal tenir una bona idea que es el principal problema ja que avui dia moltes coses ja estan inventades. Queixar-se dels problemes que comporta el model actual no soluciona res abans de queixar-se has de tenir una idea o solució millor i després queixar-se o introduir la teva idea a la societat.


2 comentaris:

  1. Va ser una xerrada molt bona.
    És a dir, el senyor Canyigueral va saber exposar correctament una idea d'allò més complicada. Potser "complicada" no és el millor adjectiu, però és obvi que és un concepte nou que a determinades persones els hi deu costar més entendre o acceptar. Desconeixia l'existència de les pàgines web que va comentar i les trobo molt eficaces, encara que la idea és una mica difícil per mi. Vull dir, la confiança és molt important en aquests àmbits. De totes maneres, la xerrada va ser molt productiva i espero poder escoltar una xerrada similar dintre de poc.

    ResponElimina
  2. El passat 37 de febrer vam rebre l'esperada visita d'Albert Cañigueral, un home amb la seva pròpia tesi sobre el consum.

    Gràcies a la seva experiència personal ens va poder explicar d'una forma més propera i real la seva opinió i el que es per ell el consum i el que això suposa.

    Haver viatjat tant li permet tenir una àmplia visió de diferents cultures i formes de fer les coses, i li han permès així proposar canvis. Al principi eren canvis que quedaven a l'aire, però poc a poc la gent s'ha anat interessant i el Consum Col·laboratiu, l'alternativa que proposen persones com Albert Cañigueral, està agafant cada cop més força.

    Personalment no sé si és la sortida correcta al consumisme i al capitalisme, ja que compartir en comptes de comprar, que és el que es proposa, no crec que sigui 100% rentable, ja que compartir significaria la reducció de la producció d'una empresa, i això suposaria l'acomiadament laboral, que és el que s'intenta evitar continuament.

    Tot i així, no deixa de ser una idea. Podríem utilitzar-la, per exemple, compartint un cotxe que es dirigeix a un destí proper similar al nostre, tot i que, com he dit abans, no sé si seria rentable, perquè per això ja existeix el transport públic,

    De totes formes, saber d'aquestes coses et permet veure el món des d'una perspectiva més àmplia, i poder exposar i idear coses noves que poden sorgir gràcies a esbossos.

    Espero llegir-me aviat el llibre per poder conèixer millor el tema i poder opinar amb més fonament sobre ell, fins aleshores, el Consum Col·laboratiu em sembla una proposta però no una solució.

    Anna Gutiérrez

    ResponElimina